Chongolo Primary School - Kenia

Chongolo Primary School - Kenia

Als 40-jarig jubileum project is de Iuvemus stichting gestart met hulp aan een basisschool in Kenia, Ukunda. Doel van dit project was om zowel een situatie te creëren waar onderwijs mogelijk was, alsook om assistentie te verlenen met het onderwijs zelf. De laatste 5 jaar is hard gewerkt, samen met de lokale community, de docenten groep en andere stichtingen aan deze doelstelling. Concreet hebben we in 3 fases nieuwe schoolgebouwen neergezet met een waterput, zodat het water in het regenseizoen opgevangen kan worden. Ook hebben we het "schoolbestuur" (lees Headteacher) begeleid in het ordentelijk krijgen en houden van de school. Andere verbetertrajecten zijn ingezet op het gebied van:

 • Begeleiden docenten (Teacher4Teachers)
  Nederlandse docenten begeleiden Keniaanse docenten
 • Bomenproject
  Voor elke leerling moet de school min. 5 bomen planten. Na 3-5 jaar kunnen deze bomen worden gekapt om vervolgens verkocht te worden.
 • Tandartsenproject
  Nederlandse tandartsen zijn een week op de school geweest om de kinderen en de docenten een goede beurt te geven.
 • Hygiëne project
  Bouwen van WC's en wassen van handen.
 • Seksuele voorlichting
  Met name zaken als veilig vrijen en risico's zoals AIDS en zwangerschap (op 12 jarige leeftijd). De school heeft 8 groepen en ongeveer 500 kinderen.

De komende jaren is er nog veel te doen om het gebied van onderwijs zelf. Naast begeleiding is te denken aan lesmateriaal, spullen voor gymnastiek (shirtjes, ballen etc.), maar ook bijvoorbeeld het aanleggen van electriciteit, zodat ook in de avonduren les gegeven kan worden.

Chongolo Primary School - Kenia
Chongolo Primary School Group - Kenia